oferte speciale

Stațiile de biciclete din Cluj

Mersul pe bicicletă este una dintre cele mai relaxante metode de petrecerea timpului liber afară, în mijlocul naturii. Poate reprezenta un prilej bun și de mișcare ușoară, dar și un mijloc de transport alternativ pentru transportul în comun sau cu mașina personală. Pentru a ajuta locuitorii din Cluj Napoca, Florești și Apahida, și pentru a fluidiza traficul intern, s-a demarat un proiect european, intitulat “Rețea de stații self-service de închiriere de biciclete”, care presupune construcția de infrastructură urbană, prin piste de bicicletă și stații de depozitare a acestora, cât și dotarea cu echipamente, biciclete și softul aferent funcționării sistemului.

Proiectul început în decursul anului 2012 are termen de finalizare data de 16 august 2013, astfel că locuitorii celor trei localități se vor putea bucura din vară de facilitățile puse la dispoziție de primării. În total vor fi amenajate 50 de stații, dintre care 43 în Cluj Napoca, 3 în Apahida și 4 în Florești.  Se are în vedere deservirea majorității zonelor de interes și a celor mai circulate artere ale localităților.

În Cluj Napoca proiectul are ca și scop creșterea calității vieții locuitorilor prin stimularea folosirii bicicletei ca mijloc alternativ de transport, în vederea îmbunătățirii mobilității urbane, reducerea traficului auto și dezvoltarea transportului ecologic, nepoluant. Astfel, se dorește încurajarea locuitorilor de a folosi bicicleta ca și mijloc de transport, deoarece implică un minim necesar de efort la toate categoriile de vârstă și îmbunătățește starea de sănătate. Închirierea se va face prin sistemul de carduri emise de primărie. Cardul va permite ridicarea din stație a unei biciclete și depozitarea în punctul de sosire.

De asemenea, se vor amenaja peste 18 km de piste special dedicate bicicliștilor, separate fizic față de traficul auto sau pietonal, și peste 40 km de trasee adecvate circulației bicicliștilor cu trasee marcate  prin semne de circulație, dar la comun cu traficul auto și  pietonal.

Have your say